VAN VACHT NAAR VEST
WAARDEVOLLE WOL VAN DRENTS HEIDESCHAAP REDDEN VAN VERNIETING
Laat je gegevens achter om op de hoogte gehouden te worden van het Waardevol Wol Project
Circulaire businesscase
Er zijn in de gemeente Westerveld diverse schaapskuddes. Deze helpen de heide te onderhouden waardoor de nationale parken in onze gemeente toeristisch attractief blijven. Deze schapen zijn geweldig. Naast het grazen “verbouwen” ze zuivere wol, jaar op jaar op jaar. Een duurzaam materiaal, zonder uitputting van de aarde, dat we kunnen gebruiken voor prachtige wollen kleding. Zodra het schaap is geschoren, start de productie opnieuw, een continu proces. Ik wil dit mooie materiaal gebruiken voor het laten maken van duurzame (outdoor) vesten en truien. Zuivere wol is 100 % natuurlijk, 100% duurzaam,100% biologisch afbreekbaar en 100% hernieuwbaar. Als de levensduur van deze artikelen ten einde is, kan de wol gerecycled worden. Het dient dan weer als grondstof voor nieuwe kleding of kan bijvoorbeeld gebruikt worden als isolatiemateriaal.
Motivatie
Het doet pijn om te lezen en te horen dat de wol van de schaapskuddes in Nederland wordt verbrand, vernietigd of naar de stort wordt gebracht, omdat het te weinig oplevert. De lokale schaapsherder in Westerveld ontvangt een prijs per kilo variërend van €0,10 – €0,20. Deze wol gaat naar de Wolfederatie, waar het voor een habbekrats wordt opgekocht en oa naar China gaat. Inmiddels zijn de transportkosten zo hoog geworden, dat dit geen oplossing meer is. Als men niet meer weet wat ze met de wol aan moeten, brengen ze deze naar de stort.
Wol, dat een heel bijzonder materiaal is: het legt namelijk een lange reis af, van schaap tot eindproduct, maar het verliest nooit zijn bijzondere eigenschappen. Zelfs niet als de levensduur van bijvoorbeeld een vest ten einde is voor de gebruiker. Er kan altijd weer iets anders van gemaakt worden. Geen uitputting, maar duurzaam en verstandig.
De kledingindustrie is, na olie, de meest vervuilende ter wereld. Mijn drijfveer is om de ecologische footprint van de kleding die ik verkoop, zo klein mogelijk te houden. Hiervoor bedrijf hoop ik te voorkomen dat deze wol vernietigd wordt. Ik wil er mooie artikelen van maken waar mensen blij van worden als ze het dragen, die een lange levensduur hebben en eerlijk geproduceerd zijn. Daarnaast wil ik de voordelen van wol bekender maken bij de consument: wol past zich aan de drager aan, dus soms warm en soms koel, het is hypoallergeen en antibacterieel.
Voortgang
Ik ben 1 van de deelnemers aan de expeditie van CCW (Collectief Circulair Westerveld).
Ik ben momenteel bezig met onderzoek: Is het mogelijk om een vest te maken dat 100% in Nederland is geproduceerd en wat is de prijs daarvan als het helemaal fairtrade is. Dit zal een niche zijn, omdat de kosten hier hoog zijn.
Daarnaast doe ik onderzoek naar de mogelijkheden om de wol in Portugal te verwerken. De prijs voor een vest of trui ligt dan flink lager.